dijous, 3 de març del 2011

Pactes i acords i el dret de reunió

Pactes i acords

En el si de les meses de negociació es podran concertar Pactes i Acords per a la determinació de les condicions de treball dels funcionaris d’aquestes administracions.

Els pactes s’han de subscriure sobre matèries que es corresponguin estrictament amb l’àmbit competencial de l’òrgan administratiu que el subscrigui i s’aplicarà directament al personal de l’àmbit corresponent.

Els acords han de versar sobre matèries competència dels òrgans de govern de les administracions públiques. Perquè tinguin validesa i eficàcia és necessari que aquests òrgans els aprovin de manera expressa i formal. Quan els acords hagin estat ratificats i afectin temes que poder ser decidits de forma definitiva pels òrgans de govern, el seu contingut serà directament aplicable al personal inclòs en el seu àmbit d’aplicació, sense perjudici que a efectes formal es requereix la modificació o derogació, si s’escau, de la normativa reglamentària corresponent.

Els pactes i acords han de determinar les parts que els concerten, l’àmbit personal, funcional, territorial i temporal, així com la forma, termini de preavís i condicions de denúncia. S`han d`establir comissions paritàries de seguiment de pactes i acords amb la composició i funcions que les parts determinin. Els pactes signats, i els acords, una vegada ratificats, s’han de trametre a l’oficina pública que cada Administració competent determini i l’autoritat respectiva n’ha d’ordenar la publicació en el butlletí oficial que correspongui en funció de l’àmbit territorial. Es garanteix el compliment dels pactes i acords llevat que excepcionalment i per una causa greu d’interès públic derivada d’una alteració substancial de les circumstàncies econòmiques, els òrgans de govern de les administracions públiques suspenguin o modifiquin els pactes i acords ja signats, en la mesura estrictament necessària per salvaguardar l’interès públic. Els acords i pactes es prorroguen d’any en any si no hi ha denúncia expressa d’una de les parts. Els pactes i acords que succeeixen a altres anteriors els deroguen integrament, llevat dels aspectes que expressament s’acordi mantenir.

El dret de reunió

Estan legitimats per convocar una reunió, a més de les organitzacions sindicals directament o mitjançant els delegats sindicals:

· Els delegats de personal

· Les juntes de personals

· El Comitès d’empresa

· Els treballadors públics en nombre no inferior al 40% del col·lectiu convocat.

Les reunions al centre de treball s’autoritzaran fora d’hores de treball, llevat acord entre l’òrgan competent en matèria de personal i els legitimats pe convocar-les. La celebració d’assemblees o reunions no pot perjudicar la prestació de serveis i els seus convocants seran responsables del seu desenvolupament.

1 comentari:

  1. Aquesta és una pregunta recurrent des de que va sortir en una pregunta curta de les opos del B

    ResponElimina